Przepis i sposób przygotowania na: Torcik łasucha
5 jajek
150 g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
1/4 fiolki Aromatu rumowego Dr. Oetkera
150 g mąki tortowej
1/2 opakowania Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka kakao
4 łyżki rumu do nasączenia
Do dekoracji:
1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć na pulchną masę z 2/3 cukru pudru, cukrem wanilinowym, aromatem i 3 łyżkami gorącej wody. Białka ubić, z pozostałym cukrem pudrem i wymieszać z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, kakao, przesiać przez sito, dodać do masy. Blachę (23 x 39 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut.
Piekarnik gazowy: temp. 190º C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 190º C (powinien być podgrzany)
Wystudzone ciasto, przekroić na równe paski, nasączyć rumem. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu, nałożyć na jedną połowę ciasta, przykryć drugim paskiem ciasta. Ciasto udekorować polewą gotową deserową.