Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z jagodami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
kostka świeżych drożdży 1 cm3
jagody 15 dag
cukier do smaku
śmietana do smaku
woda 2 (ciepła)
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z jagodami

Nadzienie: posłodzone lekko jagody.
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miski, dodajemy sól, masło lub olej, jajko oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Mieszamy i stopniowo dodajemy gorącą wodę.(w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki) Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 minut. Ciasto rozwałkujemy i małą szklanką wycinamy kółka, nakładamy po małej łyżeczce jagód, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzącą, wodę i gotujemy do miękkości, przez około 2 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 12.05.2011 12:24
dobrze, ze niebawem beda jagody...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak