Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, rozgotować, dodać cukier i wanilię. Ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło posiekać nożem. Następnie dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 1 godz. Następnie wyjąć, podzielić na dwie części, jedną cześć rozwałkować i ułożyć na wyłożonej folią blasze. Posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor, około 40 min. Po ostudzeniu, oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.