Surówka złocista - 1

Surówka złocista - 1

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1 średnia szt
  • marchew

    50 dag
  • cebula

    1 szt
  • jabłko kwaśne

    1 szt
  • olej z pestek winogron

    8-10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę po usunięciu uszkodzonych liści i opłukaniu szatkujemy w makaronik.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na jarzynówce.
Cebulę drobno siekamy.
Na końcu ścieramy na jarzynówce jabłko i skrapiamy je 1 łyżką soku z cytryny.
Składniki surówki mieszamy razem.
Oliwę mieszamy z 3 łyżkami soku cytrynowego dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz. Mieszamy by składniki się połączyły i wylewamy na surówkę.
Przed podaniem możemy posypać posiekaną zieleniną, ale nie jest to konieczne. Surówkę zamiast sosem możemy podać ze śmietaną lub jogurtem, lub śmietaną połączoną z jogurtem.

Świetny dodatek do dań z ziemniaków, ryżu i kaszy z mięsem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota71

16.09.2010 14:01
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat