Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś po polsku faszerowana jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 sztuka
jabłka 1 kg
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżka
natka pietruszki kilka gałązek
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś po polsku faszerowana jabłkami

Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych, gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody. Piec ok. 1,5 godziny początkowo w temp. 250 stopni. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i polać sosem od pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić gałązkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.11.2010 20:12
Na pewno pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak