Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18

odc. 18 Mój przepis na

Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • kiełbasa

    200 g
  • musztarda sarepska

    2 łyżki
  • fasola

    400 g
  • boczniaki

    200 g
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
  • rosół z kury Kucharek

    500 ml
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • papryka ostra mielona

    szczypta
  • rozmaryn Prymat

    szczypta
  • majeranek

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • sól morska

    szczypta
  • olej rzepakowy

    łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18 foto
Przygotowujemy składnik.
Krok 2 - Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18 foto
Cebule kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a kiełbasę wiejską w plasterki i wszystko podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. W trakcie smażenia posypujemy solą i pieprzem. Gdy składniki lekko się przyrumienią dodajemy musztardę. Dokładnie mieszamy i zalewamy rosołem. Po chwili dodajemy fasolę, szczyptę ostrej papryki i pomidory pelati. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 3 - Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18 foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy na nim boczniaki i posypujemy solą i pieprzem. Gdy boczniaki się przyrumienią przekładamy je do fasoli.
Krok 4 - Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18 foto
Całość przyprawiamy rozmarynem i roztartym w dłoniach majerankiem. Chwilę gotujemy. Na koniec zalewamy winem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Fasola z grzybami i wiejską kiełbasą, odc. 18 foto
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciemnym wiejskim chlebem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat