Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    4 skoki
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • Musztarda kremska Prymat

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • majeranek

  • cebule

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • por

    1 szt.
  • rosół z kury

    1 l
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • Musztarda kremska Prymat

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • tymianek

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
W miseczce mieszamy miód, 1 łyżkę musztardy kremskiej, dorzucamy majeranek, tymianek, pieprz biały i pół kostki rosołowej drobiowej. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
W tak przygotowanej marynacie obtaczamy skoki z królika. Następnie skoki oprószamy mąką pszenną i obsmażamy je na oleju w garnku po ok 3 minuty z każdej strony.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
Kroimy cebulę oraz białe części pora w grubą kostkę, a następnie dorzucamy pokrojone warzywa do garnka w którym jest już królik. Obieramy 3- 4 ząbki czosnku. Kroimy je w plasterki i dodajemy do dania.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
Do królika dosypujemy trochę majeranku i tymianku, 1 dużą łyżkę musztardy i całość podlewamy bulionem. Dusimy 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, resztę musztardy oraz drobno pokrojona natkę pietruszki.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
Skoki wyjmujemy, a sos blendujemy.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 4: Duszony królik w sosie z musztardą kremską  foto
Tak przygotowanego królika podajemy z puree ziemniaczanym i rukolą.
Doradca Smaku
Suszone zioła typu majeranek, tymianek, rozmaryn warto rozgnieść w palcach, aby jeszcze lepiej wydobyć ich aromat.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela28 10.03.2015 15:52
wygląda bardzo smakowicie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat