Mini eklerki ze śmietaną i owocami

Mini eklerki ze śmietaną i owocami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • jaja

    5 szt
  • masło roślinne

    100 g
  • śmietana kremówka

    400 ml
  • cukier puder

    5 dag
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • woda

    250 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy.
Zagotowujemy wodę z solą oraz masłem.
Do gotującej się wody z dodatkami dodajemy mąkę i gotując ucieramy aż do powstania gładkiej masy.
Masę studzimy i do przestudzonej dodajemy po 1 jajku każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wchłonięte przez ciasto.
Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy małe ok 2-3 cm podłużne korpusiki z ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni c. I pieczemy eklerki około 18 - 20 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu delikatnie przekrawamy je wzdłuż na pół.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Na koniec dodajemy rozdrobnione owoce.
Ja zrobiłam ze świeżą truskawką.
Ubitą śmietankę zmieszaną z owocami nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki i nakrywamy je wierzchnią częścią.
Wierzchy gotowych eklerek ozdobić możemy polewą czekoladową, kokosem, ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypujemy - tak jak ja -cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

22.03.2013 23:53
Wyglądają przesmacznie że aż ślinka cieknie

PaniMISIOWA

02.09.2011 08:54
pyszności

Krzysztof42

14.04.2011 16:42
chociaż mini to i tak je zjem

buksiak12

22.08.2010 18:35
super przepis

Dorota71

22.08.2010 18:07
zapewne pychotka

Emilia22

22.08.2010 17:47
pewnie niebo w gębie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat