Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami
250g margaryny
300g cukru pudru
1kg sera
6 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego 2 40g
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki oleju
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń 800g
Masa serowa: Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku.Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając , siejemy przez sito budyń. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 6 białek, i brzoskwinie pokrojone w kostkę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do otrzymania puszystej masy. Następnie dodawać żółtka, olej i delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć
Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temp.p.180stopni przez 20-30minut.
Na upieczony biszkopt nakładamy masę serową. Na wierz masy położyć brzoskwinie pokrojone w plastry. Upiec. Po upieczeniu ciasta, posmarować wierzch podgrzaną konfiturą konfiturą brzoskwiniową.
Temperatura pieczenia: 1800C
Czas pieczenia całego sernika około 45 minut