Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 8 dkg
żółtko jajek 4
białko 2
cukier 1 szklanka
masło 15 dkg
zapach

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy babci

Ćwierć szklanki ciepłego mleka rozmieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki- odstawić, żeby wyrosło. Resztę gorącego mleka zalać szklankę mąki- wymieszać. Zaparzone ciasto, gdy trochę przestygnie wlać do niego drożdże i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego rozczynu razem z resztą mąki- wyrobić. Do wyrośniętego ciasta wlać ciepły tłuszcz, a następnie wlać pianę z jajek i jeszcze wyrobić. Można dodać aromaty, a także garść suszonych śliwek drobno pokrojonych. Odstawić ciasto, aby wyrosło, a gdy podwoi swoją wielkość, przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Pozostawić, aby mogło jeszcze rosnąć. Przed przed pieczeniem, posmarować lekko spienionym białkiem, posypać grubym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.01.2014 03:32
smaczna drożdżówka
mysza666 07.04.2011 11:07
No to się cieszę, że smakowało ciacho:)
anemon 07.04.2011 08:50
Zrobiłam Twoją drożdżówkę, wyszła pyszna. Moja była z kruszonką.
mysza666 01.04.2011 21:36
No to co ja mogę więcej napisać, niż zapraszam;)
anemon 01.04.2011 12:59
Wpraszam sie bez zaproszenia na kawałek takiej drożdżówki.
MAR3STA 28.03.2011 21:26
już czuję ten zapach!
kanu83 16.03.2011 09:19
Smak dzieciństwa
Mysiunia 08.03.2011 18:30
pyszne ciacho!
misia53 07.02.2011 13:13
Bardzo lubię drożdzowe ciasta , a jak pachną podczas pieczenia. Ja tylko wymieniłabym cukier na kruszonkę.
Teresa19 31.01.2011 15:32
Fajne;

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak