Pieczonki

Pieczonki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    25 dag
  • ziemniaki obrane

    4 szt
  • buraki czerwone

    3 szt
  • cebule

    3 szt
  • listki laurowe,

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiełbasę pokroić w ćweirćplasterki, a boczek w kawałki (2x2 cm) i przesmażyć na patelni. Jarzyny umyć, obrać i pokroić w kawałki (kształty dowolne). Piekarnik zagrzać do 180 stopni.

Garnek żaroodporny posmarować plantą, a następnie układać warstwami składniki zaczynając od boczku, a kończąc na burakach. Warstwy ziemniaków i buraków doprawiać przyprawami i kłaść na nich po jednym listku laurowym i kawałku planty.

Wstawić do piekarnika na około godzinę. Danie jest gotowe, gdy zacznie pachnieć w całej kuchni, a buraki nadadzą mu mocno burgundowy kolor.

Pieczonki podawać od razu, w naczyniu w którym były robione. Smakosze popijają je kefirem, ale polecam to tylko tym o mocnych żołądkach.

Prawdziwe pieczonki robi się na ognisku, w specjalnie do tego przeznaczonym żeliwnym (chyba) garnku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat