Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    100 g (wieprzowy, bez skóry)
  • cebula

    100 g
  • wieprzowina

    200 g
  • cielęcina

    200 g
  • wołowina

    200 g
  • wątróbka cielęca

    100 g
  • kajzerka

    2 szt.
  • jajko

    2 szt.
  • słonina

    100 g (pokrojona w plastry)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • Imbir mielony Prymat

  • prawdziwki

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości (gdy mięso będzie zbyt suche, dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i kajzerki, całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
Formę wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny, a następnie oprószyć bułką tartą.
Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 C. Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

usmiech 27.03.2015 07:12
ładnie wygląda
marcia7 16.04.2014 22:00
dobre połączenie
ben-ka 11.04.2014 11:14
Lubię pasztety,a ten wyjątkowo zachęca do spróbowania.
Magula 11.04.2014 08:40
Rewelacyjny pasztet
Ola1984 11.04.2014 07:11
Fantastyczny przepis. Uwielbiam domowy pasztet. Ten, kryje w sobie wiele smaków :)
IwonaDD 10.04.2014 18:07
poezja smaku
IlonaAlbertos 10.04.2014 11:49
Pasztet wygląda naprawdę wspaniale. Idealnie przypieczony. Genialnie prezentuje się nacięta skórka na wierzchu. Wspaniały pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat