Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek
100 g (wieprzowy, bez skóry) -
cebula
100 g -
wieprzowina
200 g -
cielęcina
200 g -
wołowina
200 g -
wątróbka cielęca
100 g -
kajzerka
2 szt. -
jajko
2 szt. -
słonina
100 g (pokrojona w plastry) -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
-
majeranek
-
Imbir mielony Prymat
-
prawdziwki
100 g
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
Formę wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny, a następnie oprószyć bułką tartą.
Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 C. Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.
Komentarze (7)