Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

Wielkanoc: Pasztet z prawdziwkami i imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek

    100 g (wieprzowy, bez skóry)
  • cebula

    100 g
  • wieprzowina

    200 g
  • cielęcina

    200 g
  • wołowina

    200 g
  • wątróbka cielęca

    100 g
  • kajzerka

    2 szt.
  • jajka

    2 szt.
  • słonina

    100 g (pokrojona w plastry)
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • sól czosnkowa

  • pieprz czarny mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • majeranek

  • imbir mielony

  • prawdziwki

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości (gdy mięso będzie zbyt suche, dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i kajzerki, całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystudzenia.
Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
Formę wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny, a następnie oprószyć bułką tartą.
Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 C. Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

usmiech

27.03.2015 07:12
ładnie wygląda

marcia7

16.04.2014 22:00
dobre połączenie

ben-ka

11.04.2014 11:14
Lubię pasztety,a ten wyjątkowo zachęca do spróbowania.

Magula

11.04.2014 08:40
Rewelacyjny pasztet

Ola1984

11.04.2014 07:11
Fantastyczny przepis. Uwielbiam domowy pasztet. Ten, kryje w sobie wiele smaków :)

IwonaDD

10.04.2014 18:07
poezja smaku

IlonaAlbertos

10.04.2014 11:49
Pasztet wygląda naprawdę wspaniale. Idealnie przypieczony. Genialnie prezentuje się nacięta skórka na wierzchu. Wspaniały pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat