Świąteczny śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Świąteczny śledź z sosem piernikowym i orzechami włoskimi - idealna propozycja na świąteczny stół.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledź norweski

    500 g
  • ocet winny

    1 szklanka
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
  • goździk Prymat

    5 sztuk
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • liść laurowy

    4 liście
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
½ kg czerstwego piernika
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
100 ml miodu pitnego
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, imbiru do smaku

Dekoracja:
Kora cynamonowa
Sałata frisée
Grubo pokrojony szczypiorek

Sposób przygotowania:
Ocet winny ugotować z pozostałymi składnikami marynaty, wystudzić. Powstałą marynatą zalać filety śledziowe i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu.
Na tak przygotowanym aromatycznym sosie ułożyć pokrojone na kawałki śledzie norweskie, udekorować całymi orzechami włoskimi, sałatą frisée, szczypiorkiem i korą cynamonową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 09.02.2012 21:29
wyjatkowe
Ziabela 14.07.2011 09:32
coś nowego a ja jestem fanka korzennych przypraw
Adamorek 15.04.2011 17:33
mniam
lukoszek88 05.04.2011 21:45
Pięknie podane:) rewelacja
misiek123 04.04.2011 17:16
wygląda super :)
Monika192 23.03.2011 11:58
ładnie wygląda
Magdalena80 12.03.2011 18:03
ciekawe połączenie
Jastinka 27.02.2011 17:06
ciekawy przepis
szalonamariolka 18.02.2011 23:43
pycha
Jolanta_P-S 30.01.2011 18:38
w takim zestawie śledzia nie jadłam, to zestawienie nie dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat