Przepis i sposób przygotowania na: sernik jabłkowo-migdałowy
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę o średnicy 24-26 cm wyłóż pergaminem. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim spód i boki formy. Posyp ciasto siekanymi migdałami. Twaróg zmiel, wymieszaj z 12 dag cukru, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno i wymieszaj ją z masą twarogową. Nadzienie rozsmaruj na powierzchni ciasta i wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika na godzinę.
Obierz jabłka i pokrój w półplasterki usuwając przy tym nasiona. zagrzej miód, dodaj jabłka i sok z połowy cytryny. Często mieszając duś 3 minuty, a następnie odstaw i wymieszaj z cynamonem. Gdy ciasto będzie gotowe, potrzymaj je kilka minut w otwartym, ale wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. Następnie rozłóż na nim jabłka z miodem. Przed podaniem schładzaj ok. 30 minut w lodówce.