Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    500 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • margaryna

    30 g
  • mąka

    30 g
  • śmietana

    pół szklanki
  • żółtko

    1
  • sok cytrynowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy i obieramy cienko obierakiem, odkrajamy dolne twarde części. Skórki szparagów gotujemy ok 20 min w osolonej wodzie, odcedzamy, wywar odlewamy do garnka, Wywar zagotowujemy powtórnie z dodatkiem soli i cukru, wrzucamy szparagi pokrojone na kawałki, gotujemy przez 15 minut. Powtórnie odcedzamy. Wywar uzupełniamy wodą do 3/4 l. MArgarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszamy, wlewamy wywar ze szparagów, doprowadzamy do wrzenia. Zupę zagęszczamy śmietaną i żółtkiem. Dodajemy sól, pieprz, muszkat i sok z cytryny do smaku. Szparagi powtórnie wrzucamy do zupy, podgrzewamy i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marcia71

29.05.2011 13:30
wygląda mało apetycznie ale pewnie jest pyszna:)

marcia71

29.05.2011 13:30
wygląda mało apetycznie ale pewnie jest pyszna:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat