Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa ze szpinakiem
SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mięso z cebulą, bazylią, oregano, papryką, pieprzem i solą. Rozgrzać łyżkę oleju. Dodać mięso. Podsmażyć. Dodać 2 łyżki wody i pastę pomidorową. Dusić na średnim ogniu do odparowania płynu. Doprawić solą. Rozgrzać masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać połowę mleka aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić sos solą i dodać ser. Sos powinien mieć konsystencję kremową. W pozostałym mleku ugotować szpinak. Doprawić solą. Szpinak wymieszać z połową ryżu i sosu serowego. W naczyniu do zapiekania wyłożyć resztę ryżu, a na nim ułożyć masę mięsną. Przykryć masą szpinakową. Piec 10 minut. Zapiekankę podawać polaną resztą sosu.