Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zapiekanka z bobem, szparagami i kalafiorem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Idealny przepis dla wszystkich miłośników nowalijek i sezonowych warzyw. Zapiekanka z białych i zielonych szparagów, kalafiora, młodych ziemniaków i oczywiście bobu. Do tego nieco sera feta i orzechów włoskich i aromatyczny, wegetariański obiad gotowy!

Składniki:

młode ziemniaki 400 g
olej
szparagi białe 12 szt.
szparagi zielone 12 szt.
cebula biała 1 szt.
czosnek 3 ząbki
jajko 4 szt.
śmietanka 30% 200 ml
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki
ser feta 60 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
kalafior ⅓ główki
szpinak 50 g
bób 150 g (ugotowany)
orzechy włoskie 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka z bobem, szparagami i kalafiorem wg Piotra Ogińskiego

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy podgotowane plastry młodych ziemniaków, które solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.

W międzyczasie szparagi pozbywamy zdrętwiałej końcówki, białe szparagi obieramy i kroimy w plasterki mniej więcej do połowy, tak by zostawić w całości ładną górną część.

Do podsmażonych ziemniaków dodajemy cebulę, czosnek, końcówki szparagów oraz łyżeczkę tymianku i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. 

W misce łączymy ze sobą śmietanę, jajka, ser feta, tymianek, oregano oraz sól.

Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy wyróżyczkowany kalafior, układamy szparagi na przemian białe oraz zielone.

Na szparagach rozkładamy szpinak, bób, orzechy włoskie, całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak