Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zapiekanka z bobem, szparagami i kalafiorem wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy podgotowane plastry młodych ziemniaków, które solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie szparagi pozbywamy zdrętwiałej końcówki, białe szparagi obieramy i kroimy w plasterki mniej więcej do połowy, tak by zostawić w całości ładną górną część.
Do podsmażonych ziemniaków dodajemy cebulę, czosnek, końcówki szparagów oraz łyżeczkę tymianku i smażymy jeszcze ok. 2 minuty.
W misce łączymy ze sobą śmietanę, jajka, ser feta, tymianek, oregano oraz sól.
Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy wyróżyczkowany kalafior, układamy szparagi na przemian białe oraz zielone.
Na szparagach rozkładamy szpinak, bób, orzechy włoskie, całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza.
Smacznego!