Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
młode ziemniaki
400 g -
olej
-
szparagi białe
12 szt. -
szparagi zielone
12 szt. -
cebula biała
1 szt. -
czosnek
3 ząbki -
jajko
4 szt. -
śmietanka 30%
200 ml -
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Oregano suszone Prymat
2 łyżeczki -
ser feta
60 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
kalafior
⅓ główki -
szpinak
50 g -
bób
150 g (ugotowany) -
orzechy włoskie
50 g
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Zapiekanka z bobem, szparagami i kalafiorem wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy podgotowane plastry młodych ziemniaków, które solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie szparagi pozbywamy zdrętwiałej końcówki, białe szparagi obieramy i kroimy w plasterki mniej więcej do połowy, tak by zostawić w całości ładną górną część.
Do podsmażonych ziemniaków dodajemy cebulę, czosnek, końcówki szparagów oraz łyżeczkę tymianku i smażymy jeszcze ok. 2 minuty.
W misce łączymy ze sobą śmietanę, jajka, ser feta, tymianek, oregano oraz sól.
Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy wyróżyczkowany kalafior, układamy szparagi na przemian białe oraz zielone.
Na szparagach rozkładamy szpinak, bób, orzechy włoskie, całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się