Co na obiad: Zapiekanka z bobem, szparagami i kalafiorem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Idealny przepis dla wszystkich miłośników nowalijek i sezonowych warzyw. Zapiekanka z białych i zielonych szparagów, kalafiora, młodych ziemniaków i oczywiście bobu. Do tego nieco sera feta i orzechów włoskich i aromatyczny, wegetariański obiad gotowy!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode ziemniaki

    400 g
  • olej

  • szparagi białe

    12 szt.
  • szparagi zielone

    12 szt.
  • biała cebula

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • jajka

    4 szt.
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • ser feta

    60 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kalafior

    ⅓ główki
  • szpinak

    50 g
  • bób

    150 g (ugotowany)
  • orzechy włoskie

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy podgotowane plastry młodych ziemniaków, które solimy, pieprzymy i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.

W międzyczasie szparagi pozbywamy zdrętwiałej końcówki, białe szparagi obieramy i kroimy w plasterki mniej więcej do połowy, tak by zostawić w całości ładną górną część.

Do podsmażonych ziemniaków dodajemy cebulę, czosnek, końcówki szparagów oraz łyżeczkę tymianku i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. 

W misce łączymy ze sobą śmietanę, jajka, ser feta, tymianek, oregano oraz sól.

Ziemniaki wykładamy do naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy wyróżyczkowany kalafior, układamy szparagi na przemian białe oraz zielone.

Na szparagach rozkładamy szpinak, bób, orzechy włoskie, całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat