Domowa pizza wiejska

Domowa pizza wiejska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • woda

    4-5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • keczup

    3 łyżki
  • pieczarki

    10 sztuk
  • wędlina

    10 dag
  • ser żółty

    10 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W letnim mleku wymieszanym z wodą rozprowadzić drożdże, dodać łyżkę mąki i cukier. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać do niej wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól, jajko, wyrobić ciasto dodając olej. Podczas wyrabiania w miarę potrzeby dodać mąkę. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość należy uformować z niego placek, delikatnie zawinąć brzegi. Ciasto posmarować keczupem( można użyć także sosu włoskiego), na pizzy ułożyć dodatki. Na oliwie poddusić cebulę oraz pieczarki. Doprawiając je do smaku solą oraz pieprzem. Pizzę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

10.10.2016 21:33
Wygląda pysznie

Motorek

14.01.2014 08:54
bardzo dobra

Wafelek2601

27.06.2013 22:56
Domowa pizza jest najlepsza

Małgorzata106

05.05.2013 19:32
smakowicie wygląda

AURELKA

24.03.2013 11:18
domowa pizza najlepsza

IKrakowianka

26.07.2012 21:01
najlepsza!! ,mniam

Katarzyna/kate1980

15.04.2012 21:59
śliczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat