niebianski jablecznik

niebianski jablecznik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • proszku do pieczenia

    1 lyzeczka
  • cukier puder

    100 g
  • cukier wanilinowy

    2 lyzeczki
  • jajko

    1
  • margaryna ok

    100 g
  • jabłka

    500 g
  • mleko

    350 ml
  • cukier drobny

    3 lyzki
  • jogort naturalny

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę wymieszać mikserem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, jajkiem, margaryną i solą. 2/3 ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy (średnica 24 cm), podnosząc boki na wys. ok. 2 cm. Resztę ciasta schłodzić w lodówce.
Obłożenie: Budyń śmietankowy ugotować z cukrem oraz mlekiem (350 ml), a następnie zmiksować z jogurtem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki. Na ciasto nałożyć jabłka, a następnie masę budyniową. na wierzch rozkruszyć resztę ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

27.02.2011 14:20
wolę taki zwykły ziemiański jabłecznik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat