Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z mięsem do barszczu
Karkówkę kroimy w małe kawałki, przyprawiamy i smażymy do miękkości razem z cebulą pokrojoną w piórka. Jeśli jest za mało sosu, to podlewamy wodą (żeby mięso nie było suche) i dusimy pod przykryciem. Gotowe mięso mielimy z namoczoną i odsączoną bułką w maszynce lub siekamy robotem.
W letniej, posłodzonej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mąkę łączymy z jajkami, margaryną i solą. Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałeczki, następnie je rozwałkowujemy i tniemy na porcje. Na każdym kawałku ciasta układamy wałeczek farszu i zlepiamy brzegi.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Paszteciki doskonale smakują z czerwonym barszczem.