Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z papryką na ostro
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej razem z oliwą i czosnkiem. Delikatnie podsmażyć czosnek, po czym wrzucić mięso. Smażyć ze wszystkich stron, mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Dodać paprykę i smażyć kilka minut, aż zmięknie. Wrzucić dymkę i smażyć jeszcze 1 minutę.
Wlać na patelnie ocet winny i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i dodać sos śliwkowy, sos chili i bulion. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, zdzierając resztki z dna. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę gotować.
W tym czasie mąkę kukurydzianą rozprowadzić w miseczce w odrobinie zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sosem chili.
Podawać z ryżem.