Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • woda

    400 ml
  • imbir mielony

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryczka ostra

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • masło

    100 g
  • olej

  • kiełki sojowe

    50 g
  • sos sojowy jasny

    80 ml
  • ocet ryżowy

    40 ml
  • sezam

    20 g
  • pieprz cytrynowy

  • chili pieprz cayenne

  • cukier

    40 g
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Połowę cebuli kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Do garnka wrzucamy kawałek masła,
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
wlewamy odrobinę oleju
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
...i podsmażamy cebulę.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Następnie dosypujemy ryż.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Gdy nabierze on koloru perłowego, wlewamy wodę
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Czekamy aż się zagotuje i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Po około 10-15 minutach, gdy ryż będzie miękki wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Wszystko mieszamy.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Paprykę czerwoną i ostrą kroimy w kawałki i czyścimy z gniazd nasiennych.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Następnie kroimy papryki w paseczki. Połowę cebuli siekamy w cienkie plastry. Wrzucamy na patelnię paprykę czerwoną, cebulę, część papryki ostrej i kiełki sojowe.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Wszystko podsmażamy i dodajemy ocet ryżowy oraz sos sojowy.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
Następnie wykładamy na talerze ryż (najlepiej za pomocą miseczki formując kopczyk), polewamy sosem, posypujemy wszystko sezamem. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat