Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw

Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pałki z kurczaka

    1 kg (8 szt.)
  • olej

    4 łyżki
  • jabłko winne

    3 szt.
  • Mój przepis na soczystego kurczaka Prymat

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt.

Sałatka

  • czosnek w oleju z ziołami

  • papryka żółta

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • boczniaki

    kilka szt.
  • passata pomidorowa

    250 ml
  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

    12 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw foto
Zawartość opakowania wsypać do miseczki i połączyć z 4 łyżkami oleju. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw foto
Natrzeć pałki z kurczaka powstałą marynatą. Ułożyć pałki w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw foto
Do kurczaka dokładamy pokrojone jabłka i cebulę. Przykrywamy pokrywą i pieczemy na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw foto
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Pokrojone w kostkę warzywa smażymy od najtwardszych. Najpierw papryki, następnie dodając cebule i boczniaki.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw foto
Smażymy doprawiając świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą morską. Na koniec smażenia dodajemy czosnek marynowany w oleju i pulpę pomidorową. Do warzyw na patelni wsypujemy opakowanie sosu sałatkowego włoskiego i dusimy ok. 3 minuty.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 54: Pieczone pałki z kurczaka z sałatką ze smażonych warzyw foto
Smażone warzywa przekładamy na talerz. Dodajemy soczyste pałki z kurczaka. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat