Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki musztardowe z zapiekanymi warzywami, DS XIX odc. 38
W tym przepisie znajdzie się wiele kolorowych warzyw - cukinia w dwóch rodzajach, papryka, a także szczypiorek. Wszystko to razem tworzy piękne danie, które przede wszystkim jest pożywne i pyszne!
Jak przygotować ziemniaki musztardowe z zapiekanymi warzywami?
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie plasterki. Żółtą i zieloną cukinię kroimy pod kątem w plasterki. Warzywa wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Twaróg bez laktozy kruszymy i posypujemy na wierzchu warzyw. Posypujemy papryką ostrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego bez laktozy Gouda. Wkładamy do piekarnika: temperatura 200C, czas pieczenia 7 minut, funkcja pieczenia góra dół.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy glazurę. Wlewamy oliwę i wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy papryką węgierską, wlewamy odrobinę wywaru warzywnego, dodajemy miód i podgrzewamy, aby odparować wodę. Dodajemy musztardę francuską i podsmażamy ciągle mieszając.
Upieczoną zapiekankę nakładamy na talerz. Obok układamy glazurowane ziemniaki. Całość dekorujemy szczypiorkiem.