Marynowany tuńczyk po tajsku z chrupiącymi jarzynami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marynata

  • sambal oelek

    0,5 łyżki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    0,5 łyżki
  • cytryna

    1 sztuki
  • sosu sojowego Kikkoman

    2 łyżki
  • świeżych kiełków

    200 mieszanki
  • ziaren sezamu

    1 pęczka
  • szczypiorku

    0,5 pęczka
  • dymki

    1 g
  • kolorowych papryk

    200 g
  • słodkiego groszku

    100 g
  • sosu sojowego

    100 ml
  • czosnku

    2 ząbki
  • czuszki

    2 małe
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy węgierski Prymat

    50 g
  • majonezu

    100 g
  • octu winnego

    20 ml
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • estargonu

    1 łyżeczka
  • cebuli

    0,5
  • oliwa

    1 łyżka
  • majonezu

    1 łyżka
  • śmietany kremówki

    100 ml
  • sok z cytryny

  • imbir

    0,5 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    0,5 łyżki
  • bulion warzywny

    50 ml
  • wasabi

    1 łyżka
  • tuńczyk

    500 filet
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos paprykowo-ziołowy Prymat wymieszać z oliwą oliwek, dodać majonez, bulion, ocet winny, musztardę, estragon oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić do smaku.
Tuńczyka pokroić na cztery równe części i marynować przez 12 godzin we wszystkich zmiksowanych składnikach marynaty.
Obraną cebulę i paprykę pokroić w paseczki, podsmażyć wraz z groszkiem na rozgrzanym oleju sezamowym, doprawić do smaku. Jarzyny przełożyć na półmisek, a na tej samej patelni obsmażyć tuńczyka z czosnkiem i czuszką. Następnie przygotować emulsję, dokładnie mieszając wszystkie jej składniki.
Chrupiące jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić ciepłe steki z tuńczyka. Świeże kiełki połączyć z francuskim sosem vinaigrette i ułożyć na rybie. Całość skropić emulsją z chrzanu wasabi, udekorować ziarnami sezamu i świeżym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 01.06.2013 15:01
muszę to wypróbować
KasiaK90 24.05.2013 11:57
mm:) wygląda bardzo apetycznie
marta1221 24.05.2013 11:45
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat