Przepis i sposób przygotowania na: Ostra marynata do mięs z grilla
8-12 suszonych pomidorów.
Wymieszać razem w misce olej, ocet, ketchup, przecier pomidorowy, sos Worcestershire, sambal oelek i miód (gdy jest scukrzony dobrze jest go delikatnie podgrzać). Doprawić całość solą i pieprzem.
Filety umyć, osuszyć i każdy naciąć dwukrotnie na powierzchni niezbyt głęboko, po czym każde nacięcie delikatnie naciąć z obu stron tuż pod powierzchnią (tworząc kieszonki). W te nacięcia włożyć suszone pomidory. Przełożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć, tak aby całość była nią pokryta. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 200*C. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 30 minut. Gdyby puściły dużo wody, to należy ją odlać. Jeżeli filety będą pieczone na grillu dobrze jest je spiąć patyczkiem, aby pomidorki w czasie pieczenia nie wypadły. Piec z każdej strony ok. 10 minut.
Marynata nadaje się świetnie do drobiu (także pokrojonego w kostkę i po
zamarynowaniu nabitego na szaszłyki) lub wieprzowiny.