odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Żeberka wołowe z sałatką colesław, odc. 13

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Aromatyczne żeberka, podane z domowej roboty surówką Colesław to poezja na talerzu! Jeśli zastanawiacie się nad tym, co przygotować dziś na obiad - oto odpowiedź! Koniecznie wypróbujcie.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ugotowanych w rosole żeber wołowych

    250 g
  • rosół wołowy

    1 litr

Marynata:

  • Musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • ketchup

    3 łyżki
  • sos Warcester

    2 łyżki
  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

    do smaku

Sałatka:

  • kapusta biała

    1/6 sztuki
  • kapusta czerwona

    1/6 sztuki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • rzodkiewki

    3 sztuki
  • jabłko

    1 sztuka

Sos do sałatki:

  • majonez light

    2 łyżki
  • gęsty jogurt naturalny

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • sok z połowy cytryny

  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • świeża natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

  • Sposób przygotowania:

 

  • Białą i czerwoną kapustę siekamy na małe kawałeczki, a następnie wrzucamy warzywa do miski. Na grubych oczkach ścieramy na tarce nad miską marchewkę, rzodkiewki i jabłko, po czym całość mieszamy. Siekamy cebulę i dodajemy ją do reszty składników.

 

  • Do drugiej miski wrzucamy majonez light i jogurt naturalny. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do reszty składników. Robimy z dłoni „łódeczkę”, a następnie wyciskamy nad miską sok z cytryny, po czym całość mieszamy. Sos doprawiamy pieprzem ognistym – łączymy składnik. Dosalamy sos i wlewamy go do warzyw, a następnie całość mieszamy. Miskę z sałatką przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w lodówce.

 

  • Do kolejnej miski wlewamy olej, a następnie dodajemy musztardę rosyjską, całość energicznie mieszamy, po czym dorzucamy ketchup i sos warcester, dodajemy przyprawę do wołowiny i łączymy składniki. Na dno brytfanki nalewamy odrobinę rosołu by mięso nam nie przywarło do dna naczynia. Wkładamy żebro, które następnie polewamy marynatą. Brytfankę przykrywamy pokrywką i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 – 40 minut.

 

  • Sposób podania:

 

Do miseczki nakładamy sałatkę, którą dekorujemy świeżą natką pietruszki. Obok naczynia układamy mięso i polewamy je sosem.

Doradca Smaku
Mięso możemy również piec przez całą noc w temperaturze 85 stopni. Mięso będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat