Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Żeberka wołowe z sałatką colesław, odc. 13
- Sposób przygotowania:
- Białą i czerwoną kapustę siekamy na małe kawałeczki, a następnie wrzucamy warzywa do miski. Na grubych oczkach ścieramy na tarce nad miską marchewkę, rzodkiewki i jabłko, po czym całość mieszamy. Siekamy cebulę i dodajemy ją do reszty składników.
- Do drugiej miski wrzucamy majonez light i jogurt naturalny. Czosnek rozgniatamy końcówką noża, a następnie go siekamy, po czym dodajemy do reszty składników. Robimy z dłoni „łódeczkę”, a następnie wyciskamy nad miską sok z cytryny, po czym całość mieszamy. Sos doprawiamy pieprzem ognistym – łączymy składnik. Dosalamy sos i wlewamy go do warzyw, a następnie całość mieszamy. Miskę z sałatką przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w lodówce.
- Do kolejnej miski wlewamy olej, a następnie dodajemy musztardę rosyjską, całość energicznie mieszamy, po czym dorzucamy ketchup i sos warcester, dodajemy przyprawę do wołowiny i łączymy składniki. Na dno brytfanki nalewamy odrobinę rosołu by mięso nam nie przywarło do dna naczynia. Wkładamy żebro, które następnie polewamy marynatą. Brytfankę przykrywamy pokrywką i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 – 40 minut.
- Sposób podania:
Do miseczki nakładamy sałatkę, którą dekorujemy świeżą natką pietruszki. Obok naczynia układamy mięso i polewamy je sosem.