Chleb pitta

Chleb pitta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • mleko

    1/2 szklanki
  • oliwa

    6 łyżki
  • cukier

    2 1/2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczka
  • drożdże

    4 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn - drożdże zmieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Zaczyn jest gotowy kiedy zaczyna chodzić i przynajmniej jest go 2 razy więcej. Do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Ciasto jest gotowe kiedy nabierze połysku i jest gładkie. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce (inaczej się zaczyna przyklejać) na 1.5 - 2 h. Nagrzać piekarnik do ok. 220°C - 230°C. Ciasto rozwałkować na 20 - 24 małe placuszki (ok. 0.5 - 1 cm grubości - nie mogą być za cienkie bo się zrobią suchary) Ułożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Na nagrzaną blachę posmarowaną oliwą układać chlebki, a wierzch przesmarować kurzym białkiem lub wodą. Piec ok 5 min. Trzeba bardzo pilnować bo łatwo je spalić!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

28.05.2012 16:22
mniam

adam1f

01.06.2011 00:13
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat