Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mleko

    250 ml
  • drożdże

    30 g
  • mąka

    400 g
  • ziemniaki

    3 szt. (średniej wielkości)
  • sól morska

  • olej rzepakowy

    500 ml

Dodatki do placków

  • pomidory

    5 szt.
  • ocet jabłkowy

    20 ml
  • ser żółty

    100 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • ogóreczki z chili Smak

  • bazylia otarta Prymat

  • oregano

  • pieprz cytrynowy

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33
Mleko podgrzewamy w rondelku. Do dużej miski przekładamy rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki i partiami dodajemy podgrzane mleko, cały czas mieszając rózgą. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i partiami pozostałą mąkę. Mieszamy rękami, dodajemy pół łyżeczki soli i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33
Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 8 równych kawałków. Każdy kawałek zwijamy do środka tworząc kulkę i czekamy ok. 5 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Deskę posypujemy mąką i wykładamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy na cienkie placki.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33
Takie placki smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotego koloru, po ok. 1 minucie z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Placki węgierskie z aromatycznymi pomidorami, odc. 33
Pomidory kroimy w kostkę, łączymy z 1 łyżką oleju, octem i doprawiamy do smaku bazylią, oregano, pieprzem cytrynowym i solą. Jeszcze gorące usmażone placki posypujemy serem, wykładamy na nie sałatkę z pomidorów, kładziemy 2 – 3 łyżki śmietany i na koniec ogóreczki konserwowe z chilli.
Doradca Smaku
Przyprawy, które idealnie komponują się z pomidorami to bazylia i oregano.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat