Suflet serowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 g
  • mleko

    200 ml
  • mąka

    3 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ser cheddar

    50 g
  • szpinak bez łodyg

    100 g
  • jajko

    4 sztuki
  • białko

    2 sztuki
  • sól

    1 do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • parmezan

    25 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

formę do sufletów nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 190ºC. W rondlu stopić resztę masła, dodać mąkę, mleko, pikantną paprykę i gałkę muszkatołową. Po zgęstnieniu sos zdjąć z ognia. Dodać ser Cheddar, połowę parmezanu i szpinak, po czym dokładnie wymieszać. Do przestudzonego sosu dodać żółtka, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Niewielkimi porcjami dodawać białka do masy, delikatnie mieszając. Całą masę przelać do formy, posypać resztą sera Parmezan i piec ok. 25 minut. Podawać natychmiast po upieczeniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 20.09.2014 19:58
umiejetnosc pieczenia sufletu jeszcze przede mna...
Kamila/kami007 01.06.2012 10:23
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat