Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Suflet serowy

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
50 g
mleko
200 ml
mąka
3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
ser cheddar
50 g
szpinak bez łodyg
100 g
jajko
4 sztuki
białko
2 sztuki
sól
1 do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 do smaku
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
parmezan
25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet serowy

formę do sufletów nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 190ºC. W rondlu stopić resztę masła, dodać mąkę, mleko, pikantną paprykę i gałkę muszkatołową. Po zgęstnieniu sos zdjąć z ognia. Dodać ser Cheddar, połowę parmezanu i szpinak, po czym dokładnie wymieszać. Do przestudzonego sosu dodać żółtka, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Niewielkimi porcjami dodawać białka do masy, delikatnie mieszając. Całą masę przelać do formy, posypać resztą sera Parmezan i piec ok. 25 minut. Podawać natychmiast po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 20.09.2014 19:58
umiejetnosc pieczenia sufletu jeszcze przede mna...
Kamila/kami007 01.06.2012 10:23
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak