Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z brokułami z sosem beszamelowym
W misce roztrzepujemy 1 jajko, dolewamy 3 szklanki mleka oraz dosypujemy 7 łyżek mąki pszennej (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki). Do smaku przyprawiamy solą. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy i smażymy na rozgrzanej patelni.
Nadzienie:
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie (powinny być lekko twarde, żeby się nie rozpadały). Ser żółty trzemy na grubych wiórkach.
Sos beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Następnie dolewamy 3 szklanki wody i mieszamy do momentu zagęstnienia. Kiedy sos zgęstnieje, wrzucamy 1 kostkę bulionową i dokładnie mieszamy. Następnie ściągamy sos z ognia i dodajemy 3 łyżeczki śmietany.
Naleśniki nadziewany brokułami i żółtym serem i składamy je na ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy polane sosem beszamelowym.
Smacznego!