Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczochy z sosem serowym i kurczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 300 gram
ser 100 gram
karczochy 300 gram
śmietana 100 mililitrów
bulion 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Karczochy z sosem serowym i kurczkiem

Karczochy płuczemy pod bieżącą wodą, po osuszeniu odcinamy nożem 3-4 cm czubka. Przy pomocy nożyczek kuchennych obcinamy połowę każdego z płatków. Odcinamy łodygę u nasady kwiatu. Kwiaty karczocha zawijamy w folię spożywczą i gotujemy 35-45 min w posolonym wrzątku. Ugotowane karczochy studzimy, następnie usuwamy wewnętrzne płatki, tak aby dostać się do włochatych włókien, które usuwamy łyżeczką. Kurczaka myjemy kroimy w kostkę , przyprawiamy obsmażamy, gotujemy bulion dodajemy odsączonego z tłuszczu kurczaka, ser a na koncu śmietana, przyprawiamy , karczochy podajemy polane sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 21.06.2011 00:16
pycha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak