Zupa ziemniaczana z porem, bobem i majerankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • pory

    3-4 szt
  • bób

    250 g
  • cebule

    2 szt
  • masło

    4 łyżki
  • serek topiony

    250 g
  • śmietana gęsta

    1/2 szklanka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • bekon

    1 gruby plaster
  • bekon

    4 plastry
  • bulion

    1 l
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory (tylko białe części) umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać łagodny serek topiony (np. złoty ementaler), wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z pokrojonego w paski bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 09.07.2016 00:19
smacznie podana
barbarella 29.05.2012 15:40
pyszne
Wafelek2601 29.05.2012 14:46
rewelacyjna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat