Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z porem, bobem i majerankiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
pory 3-4 szt
bób 250 g
cebule 2 szt
masło 4 łyżki
serek topiony 250 g
śmietana gęsta 1/2 szklanka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
bekon 1 gruby plaster
bekon 4 plastry
bulion 1 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z porem, bobem i majerankiem

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory (tylko białe części) umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać łagodny serek topiony (np. złoty ementaler), wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z pokrojonego w paski bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 09.07.2016 00:19
smacznie podana
barbarella 29.05.2012 15:40
pyszne
Wafelek2601 29.05.2012 14:46
rewelacyjna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak