Diabeł morski z żurawiną i ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • diabeł morski

    600 g
  • ziemniaki

    250 g
  • szalotki

    2 szt.
  • karczochy

    4 szt.
  • czosnek marynowany Smak

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • cytryna

    1 szt.
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • żurawina

  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żurawinę zagotować w 4 łyżkach wody, zdjąć z ognia. Szalotki obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z karczochów odciąć nożem do warzyw górną część (trzy piąte wysokości), usunąć liście zewnętrzne. Łodygi skrócić do długości 8-10 cm, obrać i pokroić w plasterki. Małą łyżeczką wydłubać ze środka „serca” karczochów. Pozostałe części karczochów pokroić w wąskie paski, a następnie wraz z łodygami, szalotkami, ziemniakami i 1 łyżką oliwy dusić na średnim ogniu, pod przykryciem do miękkości. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żurawinę odsączyć. Czosnek obrać, natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystkie zioła, łącznie z lubczykiem wymieszać z resztą oliwy. Diabła morskiego (bez ości, w jednym kawałku) osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie umieścić w lekko natłuszczonej formie do grillowania i piec 8 minut w temperaturze 220ºC. Później rybę posmarować ziołami z żurawiną i zapiekać kolejne 3-4 minuty. Wyjąć z pieca, przełożyć na półmisek, pokroić na grube plastry. Tak przygotowanego diabła morskiego serwować z potrawką z karczochów i cząstkami cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandraa 29.06.2012 11:47
nie jadłam diabła morskiego nigdy ale przepis wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat