Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • koperek

    1 pęczek
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • tymianek

    0,5 łyżeczki
  • śmietana słodka

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • łosoś filet

    600 g
  • prawdziwki

    400 g
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżka
  • ser

    2 (długo dojrzewający, tarty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
Na połowie oleju rzepakowego i jednej łyżce masła podsmażyć cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Po około 10 minutach dodać białe wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody, a następnie doprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 3 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
Łososia pokroić na cztery części, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron.
Krok 4 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
Na rybie ułożyć masę przygotowaną z masła, bułki tartej, musztardy, koperku i pietruszki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C (na ostatnie 5 minut należy przełączyć piekarnik na grzanie górne, dzięki czemu uzyskamy złoty kolor kruszonki).
Krok 5 - Łosoś norweski z grzybami w śmietanie - Krok po kroku foto
Tak przygotowanego zapiekanego łososia norweskiego podawać na grzybach leśnych w śmietanie. Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika10 12.06.2013 17:57
pysznie wygląda a napewno lepiej smakuje
Rafał10 05.06.2013 17:19
Świetny przepis, łosoś w idealnej oprawie. Uwielbiam nowoczesne podania potraw i różne ciekawe smaki, idealnie się komponujące podane na jednym talerzu.
Anna133 05.06.2013 09:42
ależ wyśmienite
alaaa 04.06.2013 21:24
apetyczne i ładnie podane
arbuzowo 04.06.2013 20:36
pyszny łosośc
2milutka 04.06.2013 17:54
na pewno smakuje wybornie;)
kriko 04.06.2013 17:44
super podane
Krzysztof15 04.06.2013 17:40
rewelacja super
reniatka 04.06.2013 17:39
pyszota zjadłabym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat