Sos waniliowy

Sos waniliowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • żółtko jaja

    4 szt
  • cukier puder

    4 łyżki
  • masło

    2 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować w rondelku z kilkoma kropelkami aromatu waniliowego lub z miąższem wyjętym z laski wanilii. Przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając.Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, postawić na ogniu i ubijać trzepaczką na parze do momentu, aż sos zgęstnieje.Do sosu dodawać po kawałku miękkie masło, cały czas dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia. Mieszając lekko wystudzić. Idealny do deserów czekoladowych i owocowych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

04.10.2011 17:40
super

Krzysztof42

25.01.2011 15:04
do deserów jak znalazł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat