Tort Makowy z kremem

Tort Makowy z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 opakowanie masy makowej

    800 g
  • cukrer pudrer

    200 g
  • margaryna

    150 g
  • jajek

    6 sztuk
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • mąka ziemiaczana

    1 łyżka
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • Krem:

    2 szklanki
  • mleko

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto makowe:
Cukier puder utrzeć z miękką margaryną. Dodawać 6 żółtek, ucierać za pomocą miksera. Następnie dodawać porcjami masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać masę mikserem. Na koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm , wysmarowanej margaryną i posypaną mąką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopniach, przez 50 minut.

Krem:
Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.
Można też skorzystać z gotowego kremu typu Karpatka, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.

Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować kremem. Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Andysz

24.06.2012 15:57
rewelacja;)

Andysz

24.06.2012 15:57
rewelacja;)

ZEWA

24.03.2012 13:18
pycha

Anna152

30.01.2012 10:22
super

Anna152

30.01.2012 10:22
super

rakow2

16.11.2011 16:54
smaczny

Kate131

14.07.2011 08:57
pysznosci

Krzysztof42

21.01.2011 19:13
bardzo łady

cukiereczek

08.05.2010 16:16
No nie następny pomieszany przepis. Podaję prawidłowe składniki. Ciasto makowe: 1 opakowanie masy makowej 800g 200g cukru pudru 6 jajek 150g margaryny 4 łyżki bułki tartej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny lub masła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat