Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z truskawkami
10 dag cukru,
10 dag mąki krupczatki,
2 łyżki kakao,
4 łyżki posiekanych migdałów lub orzechów,
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
250 ml zimnej kremówki 30%,
1 śmietan-fix,
piękne truskawki,
cukier.
Przygotować blaszkę do pieczenia, taką z 3 jedynie niskimi bokami. Posmarować ją delikatnie tłuszczem i koniecznie wyłożyć pergaminem. Zagiąć papier z każdego boku.
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie ubijając, aż się rozpuści. Wkręcać po 1 żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie przesiać porcjami do kremu i wymieszać. Na końcu szpatułką wmieszać orzechy.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę i równomiernie rozprowadzić od brzegu do brzegu. Wsadzić do nagrzanego do 150°C i piec ok. 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Na blacie rozłożyć świeżutką ściereczkę i posypać ją łyżką cukru. Upieczone ciasto wyjąć i wyrzucić z blachy na ściereczkę. Zdjąć papier i jeszcze gorące zwinąć razem ze ściereczką. Wystudzić.
Gdy ciasto stygnie można obrać i pokroić na duże kawałki truskawki. Śmietanę jednak należy ubić tuż przed nadzianiem ciasta, dodając łyżkę cukru i w trakcie ubijania wsypywać śmietan-fix. Bitą śmietaną posmarować ciasto i posypać truskawkami. Zwinąć z powrotem w roladę, pokroić na plasterki i podawać. Najlepiej posypując pokrojonymi na ładne kawałki truskawkami.