Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z pigwą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z pigwą

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
200 g masła roślinnego
6 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki wody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Olejek rumowy
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki tortowej
Dodatkowo: 1 puszka owoców pigwy
Tłuszcz do wysmarowania blaszki
Bułka tarta do wysmarowania foremki

Ciasto: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywną pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Do drugiej części ciasta dodać kakao i wodę, utrzeć. Do obu ciast dodać olejek.
Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić mąkę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać mleko z mąką. Ugotować budyń. Ostudzony budyń dodawać stopniowo do masła, ucierając do uzyskania puszystej masy.
Ciasto z pigwą: na jasne ciasto wyłożyć ciemne. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posmarować masą budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 28.01.2012 08:19
super
alaaa 06.11.2010 11:30
ciekawe,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak