Przepis i sposób przygotowania na: Rurki Eli z bitą śmietaną
3 kartoniki śmietany kremówki 30% (kartonik 500 ml)
6 śmietan fixów
6 łyżek cukru pudru (można dać więcej)
cukier puder do posypania rurek
Składniki zagnieść na gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
Drewniane patyki do pieczenia rurek(ja kupiłam trzonek do miotły z surowego drewna(nie może być malowane czy nasączane jakimiś substancjami),bez sęków i pocięłam na kawałki 15 centymetrowe).Mogą być metalowe ze sklepu.W oryginale były drewniane.
Ciasto rozwałkować,kroić na pasy o wymiarach-20 cm na 4-5 cm i nawijać na patyki posmarowane cienko smalcem,tak żeby zwoje nachodziły 2 cm na siebie.Piec w temp.170 stopni do zrumienienia.Zdejmować gorące z patyków.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.Zimne rurki nadziewać bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.Smacznego
Przepis pochodzi z Przyjaciółki z 1956 roku.W oryginale był krem z kwaśnego mleka.Wykonanie i zdjęcie własne.