Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cynamonowe z rodzynkami
15 dag masła lub margaryny,
15 dag cukru pudru,
1 jajko,
5 dag rodzynek,
½ łyżeczki cynamonu,
¼ łyżeczki soli.
Na stolnicy wymieszać przesianą mąkę, sól i cynamon. Dodać rodzynki i delikatnie posiekać. Tak ot, przejechać parę razy nożem... zwłaszcza wtedy, gdy mamy do czynienia z królewskimi rodzynkami.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. I dopiero ten krem przełożyć do mąki na stolnicę i posiekać nożem. Zagnieść ciasto, a gdyby było za luźne, dodać odrobinę mąki. Rozwałkować na podsypanej niewielką ilością mąki stolnicy na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka o dowolnym kształcie. Fajne są okrągłe średnicy mniej więcej 5 cm. I najłatwiej je wyciąć, bo nie ukrywam, że w wycinaniu rodzynki trochę przeszkadzają.
Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temp.180° C ok. 15 minut. I na tym można skończyć, ale czasami... wyjmuję z piekarnika blachę kilka minut wcześniej, smaruję ciasteczka roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem pudrem. Po czym blacha ląduje jeszcze raz w piekarniku na jakieś 5 minut. Warto spróbować i tak, i tak... ale większości bardziej smakuje wersja zdecydowanie bardziej pracochłonna.