Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z nuta pomarańczy
2 średnie buraki,
2 średnie pomarańcze,
1 dymka,
sól, pieprz,
natka pietruszki posiekana.
Pomarańcze porządnie wyszorować i jedną z piękniejszą skórką sparzyć. Sparzyć można obie, ale z tej piękniejszej ściąć cieniutko skórkę i pokroić na cieniutkie paseczki (lub zrobić to specjalnym nożykiem do cytrusów). Z obu pomarańczy wycisnąć sok. Buraczki obrać, pokroić w 5 mm plasterki, po czym pokroić na 5 mm słupki. Dymkę pokroić łącznie ze szczypiorem.
W małym rondelku roztopić masło i podsmażyć przez chwilę buraki. Wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę z pomarańczy i cebulkę (jeśli szczypior jest wybujały, to dać go z rozsądkiem...). Całość doprawić delikatnie solą i pieprzem, przykryć i zostawić na małym ogniu do momentu, aż buraki zmiękną, ale pozostaną chrupiące.
Posypać posiekaną natką i podawać (jak się nie zapomni...).
Źródło: Coup de Pouce