Przepis i sposób przygotowania na: Arabskie ciasto miodowe
10 dag masła lub margaryny,
10 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
3 jajka,
3 łyżki śmietany,
15 dag mąki,
1/2 opakowania proszku do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki),
tłuszcz do formy i bułka tarta do formy.
Obłożenie:
10 dag margaryny,
8 dag cukru,
8 dag miodu,
2 łyżki śmietany,
5 dag płatków migdałowych,
10 dag orzechów włoskich pokrojonych w miarę możliwości na płatki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Orzechy pokroić w miarę możliwości na płatki. Wcale nie jest to bardzo skomplikowane, i idzie w miarę szybko.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, po czym wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać. Tortownicę (średnicy 26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać do niej ciasto równomiernie wygładzając powierzchnię. Piec ok. 20 min w temp. 200°C.
W międzyczasie zagotować w rondelku - cały czas mieszając, pozostałą margarynę z cukrem, miodem, śmietaną, migdałami, orzechami, cynamonem i aromatem pomarańczowym - do momentu, aż margaryna dokładnie się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować przygotowaną polewą orzechową i piec je jeszcze 15-20 min. Najlepiej wyjąć z formy od razu, pomagając sobie nożem przy odcinaniu od brzegów klejącej się skórki (uważać, aby się nie poparzyć). Przy zastygnięciu będzie to ciężkie do wykonania, co nie znaczy, że niemożliwe...