makowy sernik

makowy sernik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    20 dag
  • cukru pudru

    10 dag
  • margaryny

    1/2 kostka
  • żółtko

    1 szt
  • płatki migdałowe

    1 paczka
  • lukier

    1 paczka
  • cukru pudru

    25 dag
  • jajek

    5 szt
  • margaryny

    1/2 kostki
  • aromat

    1 szt
  • bakalie

    1 paczka
  • maku

    50 dag
  • cukru pudru

    30 dag
  • jajka

    2 szt
  • białko

    1 szt
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekaj z margaryną i cukrem, wbij żółtko, zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj, włóż do natłuszczonej blachy, robiąc podwyższony brzeg. Ponakłuwaj i piecz 15 min w temp. 200C. Ostudź. Mak sparz, osącz i zmiel 2 razy. Utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj tartą bułkę, delikatnie wymieszaj z ubitymi na pianę białkami i aromatem. Odciśnij ser i zmiel go dwa razy. Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami. Do masy jajecznej dodawaj - cały czas mieszając - ser. Na końcu dodaj aromat, bakalie i pianę ubitą z białek. Na podpieczonym cieście układaj na przemian masę makową i - obok - serową. Piecz 45 minut w temp. 190C. Ostudź, polej przygotowanym lukrem, udekoruj płatkami.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna141

19.07.2011 16:24
Fajny przepis

banditka

19.06.2010 13:57
brzmi cekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat