Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Chips

ziemniaki 10 małych
miód wielokwiatowy 1 łyżka
olej rzepakowy kilka łyżek (sezamowo-rzepakowy)
olej rzepakowy do smażenia

Sos

ogórek zielony 1
zielone jabłko 1
żółtko jajek 2
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżka
cebula biała 1/2 małej

Ryba

mąka pszenna 200 g
filet z dorsza 2
białko 3
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
piwo 150 ml
woda 100 ml (zimna)

Do smaku

estragon
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34

Kroki postępowania

1
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy i przekładamy do miski. Polewamy olejem sezamowo-rzepakowym, posypujemy przyprawą do ziemniaków i polewamy miodem. Całość dokładnie mieszamy. Obtoczone w przyprawie ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu polewamy pozostałą w misce marynatą. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 ̊C na ok. 40 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34 foto
2
Sos: ogórek (ze skórką) dzielimy wzdłuż na cztery części. Z każdej części wycinamy pestki, a resztę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Do ogórka dodajemy nieobrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko. W drugiej misce łączmy: żółtka, musztardę francuską oraz ocet jabłkowy. Całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. W trakcie mieszania dodajemy niewielką ilość oleju sezamowo-rzepakowego. Tak przygotowany sos łączmy z jabłkiem i ogórkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34 foto
3
Ryba: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i mieszając powoli wlewamy piwo. Następnie dolewamy zimną wodę. Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Białka ubijamy z niewielką ilością soli i mieszamy z ciastem. Rybę oprószamy solą i pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki (szerokość: ok. 3-4 cm). Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na złoto na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Usmażoną rybę przekładamy na papierowy ręcznik. Kawałki ryby podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz sosem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 19.11.2016 13:10
pomysłowe danie, pozdrawiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak