Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chips

  • ziemniaki

    10 małych
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    kilka łyżek (sezamowo-rzepakowy)
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Sos

  • ogórek zielony

    1
  • zielone jabłko

    1
  • żółtka

    2
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • cebula biała

    1/2 małej

Ryba

  • mąka pszenna

    200 g
  • filet z dorsza

    2
  • białka

    3
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • piwo

    150 ml
  • woda

    100 ml (zimna)

Do smaku

  • estragon

  • przyprawa do ziemniaków

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34 foto
Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy i przekładamy do miski. Polewamy olejem sezamowo-rzepakowym, posypujemy przyprawą do ziemniaków i polewamy miodem. Całość dokładnie mieszamy. Obtoczone w przyprawie ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu polewamy pozostałą w misce marynatą. Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 ̊C na ok. 40 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34 foto
Sos: ogórek (ze skórką) dzielimy wzdłuż na cztery części. Z każdej części wycinamy pestki, a resztę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Do ogórka dodajemy nieobrane, pokrojone w drobną kostkę jabłko. W drugiej misce łączmy: żółtka, musztardę francuską oraz ocet jabłkowy. Całość dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. W trakcie mieszania dodajemy niewielką ilość oleju sezamowo-rzepakowego. Tak przygotowany sos łączmy z jabłkiem i ogórkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i estragonem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną cebulę. Mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Polanowe fish and chips, odc. 34 foto
Ryba: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i mieszając powoli wlewamy piwo. Następnie dolewamy zimną wodę. Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Białka ubijamy z niewielką ilością soli i mieszamy z ciastem. Rybę oprószamy solą i pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki (szerokość: ok. 3-4 cm). Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na złoto na patelni z mocno rozgrzanym olejem. Usmażoną rybę przekładamy na papierowy ręcznik. Kawałki ryby podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MonikaW

19.11.2016 13:10
pomysłowe danie, pozdrawiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat