Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś gęsi pieczona z owocami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś gęsi 1 szt.
oliwa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
suszone śliwki 1 gar ść
jabłka 2 szt
sól do smaku
majeranek 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś gęsi pieczona z owocami

Mięso razem z kością mostkową natrzeć solą i odrobiną majeranku, cukru, a także drobno posiekanym czosnkiem.Odłożyć co najmniej na godzinę, a następnie ułożyć skórą do góry na blasze z rusztem, posmarować oliwa i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Kilka godzin wcześniej namoczyć w przegotowanej, letniej wodzie umyte, suszone śliwki i ostrożnie usunąć pestki. Zrumienione mięso kilkakrotnie skrapiać wodą od moczenia śliwek. Spod pieczeni wybrać kilka łyżek wytopionego tłuszczu i przełożyć do rondelka.Włożyć do tłuszczu śliwki i połówki obranych jabłek, posypać majernakiem, sola i cukrem i lekko poddusić. Miękkie mięso pokroić na cienkie, ukośne płaty, podawać obłożone owcami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 01.06.2012 07:55
bardzo ciekawe :)
klaklak 04.02.2012 23:10
pyszne
agata1722
agata1722 09.03.2011 15:03
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak