Chleb mieszany na zakwasie

Chleb mieszany na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas

    1 szklanka
  • mąka pszenna razowa

    50 dag
  • płatki owsiane

    1/4 szkl
  • otręby pszenne

    1/4 szkl
  • siemię lniane

    1/4 szkl
  • kminek Prymat

    3 łyżeczki
  • sól

    3 łyżeczki
  • woda

    1 (przegotowana)
  • mąka żytnia

    50 razowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zakwas rozprowadzić wodą. W misce wymieszać wszystkie suche produkty, wlać rozcieńczony zakwas i wszystko starannie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do dużej natłuszczonej formy, odstawić na 12 godz, by wyrosło. Piec ok 60 min w temp. 200 st C. Następnie posmarować wierzch ciasta ciepłą wodą i dopiec jeszcze 15-20 minut

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

09.02.2013 19:15
wyprobowany polecam bardzo fajny

Margo1

08.06.2011 16:42
ekstra

Elżbieta18

30.01.2011 22:13
Ja też piekę chleb , dodaje mąki orkiszowej.

Neetka90

12.01.2011 16:14
uwielbiam

radek305

20.10.2010 15:47
musze sprobowac ciekawy przepis

jolajka

18.09.2010 18:19
nie ma to jak chleb własnoręcznie zrobiony

marta639

17.09.2010 21:03
Pycha.

elwal

25.06.2010 14:47
uwielbiam domowy chlebek i często piekę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat