Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany na zakwasie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas 1 szklanka
mąka pszenna razowa 50 dag
płatki owsiane 1/4 szkl
otręby pszenne 1/4 szkl
siemię lniane 1/4 szkl
kminek Prymat 3 łyżeczki
sól 3 łyżeczki
woda 1 (przegotowana)
mąka żytnia 50 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie

Zakwas rozprowadzić wodą. W misce wymieszać wszystkie suche produkty, wlać rozcieńczony zakwas i wszystko starannie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do dużej natłuszczonej formy, odstawić na 12 godz, by wyrosło. Piec ok 60 min w temp. 200 st C. Następnie posmarować wierzch ciasta ciepłą wodą i dopiec jeszcze 15-20 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.02.2013 19:15
wyprobowany polecam bardzo fajny
Margo1 08.06.2011 16:42
ekstra
Elżbieta18 30.01.2011 22:13
Ja też piekę chleb , dodaje mąki orkiszowej.
Neetka90 12.01.2011 16:14
uwielbiam
radek305
radek305 20.10.2010 15:47
musze sprobowac ciekawy przepis
jolajka 18.09.2010 18:19
nie ma to jak chleb własnoręcznie zrobiony
marta639 17.09.2010 21:03
Pycha.
elwal
elwal 25.06.2010 14:47
uwielbiam domowy chlebek i często piekę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak