Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki bajgli:
-
mąka pszenna
1,5 szklanki -
woda ciepła
1/2 szklanka -
miód
1,5 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
siemię lniane
do posypania -
otręby
do posypania
Roztwór do ugotowania bajgli:
-
woda
szklanka -
miód wielokwiatowy
2 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Składniki na jajecznicę:
-
masło klarowane
1 łyżka -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka -
pomidor
1 sztuka -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
pieczarki
2 sztuki -
jajka duże
6 sztuk -
Przyprawa do jajek
1 łyżeczka -
sałata lodowa
2 liście -
masło
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla
1. Ciasto na bajgle wyrabiamy, łącząc wszystkie składniki ciasta, dokładnie mieszamy do konsystencji ciasta, przekładamy do miski, zawijamy folią, odstawiamy ciasto na 12 godzin, szczelnie zafoliowane do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto formujemy, na kształt bajgla, tak przygotowane ciasto na bajgle wkładamy do wcześniej przygotowanego gotującego się roztworu. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z roztworu, osuszamy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Sposób przygotowania:
1. Na maśle smażymy cebulę, paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki, a po chwili dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy, doprawiając do smaku Przyprawą do jajek Prymat.
2. Kiedy jajecznica będzie już ścięta (według Waszych indywidualnych upodobań) dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy.
3. Bajgle rozcinamy na pół i lekko grillujemy na patelni lub w tosterze, smarujemy masłem, nakładamy sałatę i jajecznicę.
Dodatki możemy zmienić w zależności od upodobań smakowych np. w sezonie na grzyby leśne.![]()
Komentarze (0)