Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla

Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jajecznica, to śniadaniowy klasyk! Najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni i dodatkiem świeżego pieczywa! Dziś jajecznica z kurkami, zastąpiona została jajecznicą z dodatkiem pieczarek i pomidorów. W tym przepisie zdradzę Wam przepis na moją ulubioną jajecznicę z dodatkiem domowego pieczywa, czyli bajgla z siemieniem lnianym i otrębami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki bajgli:

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • woda ciepła

    1/2 szklanka
  • miód

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • siemię lniane

    do posypania
  • otręby

    do posypania

Roztwór do ugotowania bajgli:

  • woda

    szklanka
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Składniki na jajecznicę:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • pieczarki

    2 sztuki
  • jajka duże

    6 sztuk
  • Przyprawa do jajek

    1 łyżeczka
  • sałata lodowa

    2 liście
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla

1.      Ciasto na bajgle wyrabiamy, łącząc wszystkie składniki ciasta, dokładnie mieszamy do konsystencji ciasta, przekładamy do miski, zawijamy folią, odstawiamy ciasto na 12 godzin, szczelnie zafoliowane do lodówki.

2.     Po wyjęciu z lodówki ciasto formujemy, na  kształt bajgla, tak przygotowane ciasto na bajgle wkładamy do wcześniej przygotowanego gotującego się roztworu. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z roztworu, osuszamy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

 

Sposób przygotowania:

1.     Na maśle smażymy cebulę, paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki, a po chwili dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy, doprawiając do smaku Przyprawą do jajek Prymat.

2.     Kiedy jajecznica będzie już ścięta (według Waszych indywidualnych upodobań) dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy.

3.     Bajgle rozcinamy na pół i lekko grillujemy na patelni lub w tosterze, smarujemy masłem, nakładamy sałatę i jajecznicę.

Doradca Smaku
Dodatki możemy zmienić w zależności od upodobań smakowych np. w sezonie na grzyby leśne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat