Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jajecznica, to śniadaniowy klasyk! Najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni i dodatkiem świeżego pieczywa! Dziś jajecznica z kurkami, zastąpiona została jajecznicą z dodatkiem pieczarek i pomidorów. W tym przepisie zdradzę Wam przepis na moją ulubioną jajecznicę z dodatkiem domowego pieczywa, czyli bajgla z siemieniem lnianym i otrębami.

Składniki:

Składniki bajgli:

mąka pszenna 1,5 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanka
miód 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
siemię lniane do posypania
otręby do posypania

Roztwór do ugotowania bajgli:

woda szklanka
miód wielokwiatowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku

Składniki na jajecznicę:

masło klarowane 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
pieczarki 2 sztuki
jajka duże 6 sztuk
Przyprawa do jajek 1 łyżeczka
sałata lodowa 2 liście
masło 1 łyżka

Porada

Dodatki możemy zmienić w zależności od upodobań smakowych np. w sezonie na grzyby leśne.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla

1.      Ciasto na bajgle wyrabiamy, łącząc wszystkie składniki ciasta, dokładnie mieszamy do konsystencji ciasta, przekładamy do miski, zawijamy folią, odstawiamy ciasto na 12 godzin, szczelnie zafoliowane do lodówki.

2.     Po wyjęciu z lodówki ciasto formujemy, na  kształt bajgla, tak przygotowane ciasto na bajgle wkładamy do wcześniej przygotowanego gotującego się roztworu. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z roztworu, osuszamy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

 

Sposób przygotowania:

1.     Na maśle smażymy cebulę, paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki, a po chwili dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy, doprawiając do smaku Przyprawą do jajek Prymat.

2.     Kiedy jajecznica będzie już ścięta (według Waszych indywidualnych upodobań) dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy.

3.     Bajgle rozcinamy na pół i lekko grillujemy na patelni lub w tosterze, smarujemy masłem, nakładamy sałatę i jajecznicę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak