Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z pieczarkami, pomidorami w towarzystwie domowego bajgla
1. Ciasto na bajgle wyrabiamy, łącząc wszystkie składniki ciasta, dokładnie mieszamy do konsystencji ciasta, przekładamy do miski, zawijamy folią, odstawiamy ciasto na 12 godzin, szczelnie zafoliowane do lodówki.
2. Po wyjęciu z lodówki ciasto formujemy, na kształt bajgla, tak przygotowane ciasto na bajgle wkładamy do wcześniej przygotowanego gotującego się roztworu. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z roztworu, osuszamy układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Sposób przygotowania:
1. Na maśle smażymy cebulę, paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki, a po chwili dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy, doprawiając do smaku Przyprawą do jajek Prymat.
2. Kiedy jajecznica będzie już ścięta (według Waszych indywidualnych upodobań) dodajemy pomidory i delikatnie mieszamy.
3. Bajgle rozcinamy na pół i lekko grillujemy na patelni lub w tosterze, smarujemy masłem, nakładamy sałatę i jajecznicę.