Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem jogurtowy z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 szkl
listki żelatyny 4 szt
laska wanilii 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 2 szt
jogurt 45 dag
Biszkopty 2 łyżki pokruszone

Przepis i sposób przygotowania na: krem jogurtowy z wiśniami

Żelatynę włożyć na 5 minut do zimnej wody, aby napęczniała. Laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać z nich miąższ. Do miski włożyć żółtka, miąższ wanilii, cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć wszystko na jednolitą masę mikserem. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać do masy żółtkowej i wymieszać, wlać jogurt, ponownie wymieszać i wstawić na 5 minut do lodówki. 3/4 wiśni rozdzielić do 4 pucharków. Gęsty krem ubić na piankę i wlać do naczyń. Włożyć na godzinę do lodówki, po wyjęciu udekorować wiśniami i pokruszonymi biszkoptami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 26.10.2010 11:50
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak