Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wegetariańska na bogato
do dużej miski wsypać 4 szklanki mąki. Drożdże wymieszać z letnią wodą- gdy będą miały płynną konsystencję, dodać je do mąki. Ugniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru i 3 szczypty soli, następnie dalej ugniatać.
Miskę z kulą ciasta przykryć ścierką i odstawić w ciepłe i suche miejsce.
SKŁADNIKI:
pieczarki i cebulę należy pokroić i mocno przysmażyć, doprawiając je uprzednio solą i pieprzem.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać dużą ilością soli. Odstawić na 20 minut, żeby puścił sok. Następnie opłukać i osuszyć. Tak przygotowane plastry smażyć na oliwie z oliwek z dwóch stron, aż się zarumienią.
Jajko ugotować na twardo i pokroić na plasterki.
Brokuła ugotować na parze.
Fetę pokroić w kosteczkę.
Pomidora pokroić w plasterki.
PRZYGOTOWANIE:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować (podsypywać mąką, żeby ciasto nie kleiło się do wałka) i ułożyć na blasze. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym.
Nałożyć: usmażone pieczarki z cebulą, plastry usmażonego bakłażana (można lekko posolić), plasterki jajka, różyczki brokuła, kostki fety i plastry pomidora. Następnie wysypać kukurydzę i przyprawy.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Pizzę posypać serem żółtym i znów wstawić do piekarnika. Piec kilka minut, aż ser się rozpuści.